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A PATIENT-CENTERED FORUM OF NATIONAL ADVOCACY ORGANIZATIONS ADDRESSING PUBLIC POLICY ISSUES IN CANCER

Jduly 11, 2002

Thomas A. Scully

Administrator, Centers for Medicare & Medicaid Services
Department of Health & Human Services

200 Independence Avenue, S.W.

Room 443-G -- HHH Building

Washington, D.C. 20201

Dear Mr. Scully:

The undersigned cancer patient, provider and research organizations are writing to register their strong
concerns regarding the recent Program Memorandum (AB-02-072) offering guidance on a provision of the Benefits
Improvement and Protection Act of 2000 (BIPA) that is of critical importance to people with cancer. Section 112 of
BIPA requires the Medicare program to continue covering drugs that are "not usually self-administered by the
patient." The Program Memorandum is inconsistent with both the letter and the intent of BIPA and therefore we urge
that it be replaced prior to its effective date of August 1, 2002, with guidance that ensures continued coverage of these
life-saving drugs.

| mportance to People with Cancer

The BIPA provision and the accompanying Program Memorandum are of supreme significance to cancer
patients because they determine the terms of Medicare coverage for products that are unquestionably necessary for
quality cancer care. Among the universe of products that can theoretically be self-administered but are "not usually
sdf-administered” are various biological growth factors-for red blood cells, white blood cells and platelets-that are
administered to cancer patients whose blood cells are at risk of depletion because of cancer chemotherapy. These
products have consistently been covered by Medicare because they are usually administered to Medicare beneficiaries
with cancer by providers, rather than by self-administration.

Congressional | ntent

Section 112 was a response to a 1997 program guidance from the Centers for Medicare & Medicaid Services,
or CMS (the then Health Care Financing Administration, or HCFA), to contractors that they could exercise discretion
to cease coverage of these and other products that could theoretically be sdlf-administered, despite the fact that the
products had been covered by Medicare since their introduction as provider-administered drugs "incident to" covered
provider services. At the urging of advocates for cancer patients, Congress first acted, on an emergency basis, through
an appropriations measure for the Department of Health and Human Services (HHS) for fiscal year 2000, prohibiting
any implementation of such guidance. This prohibition, however, was limited to the fiscal year associated with the
appropriation.
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As the advocates continued to express concerns about potential CM S action following the lapse of the
appropriations restriction, Congress subsequently recognized that permanent legislation was required in order reliably
to maintain the coverage status quo. Section 112 was the result, reflecting the strong resolve of Congress to continue
coverage of products that are usualy administered by providers, regardless of whether they might theoretically be
administered by patients themselves, and, as clearly demonstrated by the legidative history, to continue coverage of
drugs that had been covered prior to the 1997 CM S guidance.

The Committee Report accompanying the House-passed version of BIPA, which includes the self-injectable
drug provision that was incorporated in the final BIPA package, states that Medicare "should assume, asit did for
many years, that Medicare patients do not usually self-administer injections or infusions to themselves." Moreover,
according to the Committee Report, Congress "anticipate]d] that [Medicare would] instruct its contractors not to rely
on this section to exclude a drug or biologica without making an explicit finding supported by evidence that it is
usualy administered to themselves by Medicare patients." The legidative history thus leaves little doubt that
Congress sought to preserve coverage of those drugs that had been historically covered by the Medicare program and
that it placed substantial evidentiary burdens on any effort by the program or its contractors to diminish that coverage.

The Recent Program M emorandum

Given both the plain language of the BIPA provision and its legidative history, the position reflected in the
recent Program Memorandum is disturbing. Instead of following the strong Congressional directive assuming
continued coverage, the Program Memorandum establishes a series of presumptions that undermine continued
coverage. Most significant among these presumptions is that "[a]bsent evidence to the contrary, drugs delivered by
subcutaneous injection should be presumed to be self-administered by the patient.” This presumption, unsupported by
any evidence and contrary to Congressiona intent in BIPA, is devastating to cancer patients because most injections
of growth factors are administered subcutaneoudy, albeit by providers rather than self-administration. Thus, CMS has
not only ignored the Congressiona instruction to assume continued coverage of these important products, but has, in
effect, created the opposite presumption-i.e., of non-coverage.

As aresult of this presumption, contractors essentially have a green light to deny coverage for products that
Congress clearly intended to protect because they "are not usually self-administered” to Medicare cancer patients.
Other presumptions in the Program Memorandum are aso inconsistent with the letter and spirit of BIPA, including
the presumption that the more frequently a particular drug is injected, the more likely it is to be self-administered.
Congress plainly wanted CMS to look solely to whether the drug was or was not "usually self-administered by the
patient." In the absence of supporting evidence, CMS was to presume that currently covered drugs were covered
because they were not "usudly salf-administered.”

Contractor Discretion

While BIPA and its legidative history are less clear on this point, the Program Memorandum is also
problematic because of its encouragement of carrier discretion, apparently unfettered except for the invalid
presumptions posited by CMS. This issue was precipitated in the first instance by random carrier denials of coverage,
encouraged by CMS in the 1997 guidance document. Although Congress did not explicitly ban individualized carrier
coverage decisions, they are against the logic of BIPA, which is to establish a nationwide coverage standard
depending on whether a given drug is "usually self-administered by the patient.” The legidative history does make
clear that Medicare "should only consider whether a majority of Medicare patients with the disease or condition
actually administer the drug to themselves." The coverage decision is thus intended to be made on a national basis,
and there is no room for individualized contractor decisions on a state or regional basis.
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Oral v. Injectable Drugs

CMS aso inexplicably took the opportunity in the Program Memorandum to make a policy change wholly
unrelated to BIPA in changing the standard for coverage of drugs available in both an ora and injectable form. The
Program Memorandum states that "if adrug is available in both oral and injectable forms, the injectable form of the
drug must be medically reasonable and necessary as compared to using the oral form." Congress enacted the current
provisions for oral cancer drugs (both active anti-cancer agents and anti-emetics) in order to expand treatment
options, not to constrict them. In many instances, there will be clinical reasons to choose one form of administration
over the other, depending on medica judgment and patient preferencethe decision should not be made by Medicare
contractors on the basis of fiscal considerations.

Conclusion

The Program Memorandum violates both the letter and spirit of Section 112 of BIPA. The terms of BIPA are
clear and do not require elaboration by CMS. Instead, contractors should be notified of the standard for coverage-
whether drugs are not "usually self-administered by patients’ who are Medicare beneficiaries-and informed of the
presumption of continued coverage of existing drugs like the growth factors necessary for quality cancer care for
beneficiaries. We urge that the Program Memorandum be withdrawn prior to its effective date and replaced, if at al,
only with a straightforward reporting of the BIPA provision and its presumption of continued coverage.

Sincerdly,

Cancer Leadership Council

American Cancer Society

American Society of Clinica Oncology

Cancer Care, Inc.

Cancer Research Foundation of America

Codlition of National Cancer Cooperative
Groups

Colorecta Cancer Network

Kidney Cancer Association

The Leukemia & Lymphoma Society

Lymphoma Research Foundation

Multiple Myeloma Research Foundation

cc: The Honorable Max Baucus
The Honorable Charles E. Grassey
The Honorable John D. Rockefdler
The Honorable Olympia J. Snowe
The Honorable William M. Thomas
The Honorable Charles B. Rangel
The Honorable Nancy L. Johnson
The Honorable Fortney H. "Pete" Stark
The Honorable W.J. "Billy" Tauzin
The Honorable John D. Dingell

The Honorable Michad Bilirakis
The Honorable Sherrod Brown

Nationa Coadlition for Cancer Survivorship

National Patient Advocate Foundation

National Prostate Cancer Coalition

North American Brain Tumor Coalition

Ovarian Cancer Nationa Alliance

Pancreatic Cancer Action Network

The Susan G. Komen Breast Cancer
Foundation

UsToo! International - Prostate Cancer
Education and Support

Y-ME Nationa Breast Cancer Organization



